top of page

Офіційна заява Свято-Троїцького монастиря, що до переходу на Новоюліанський-Уніатський календар.


Слава Ісусу Христу.

Намісник та братія Свято-Троїцького чоловічого монастиря із сумом та болем на душі спостерігає за подіями,які склалися у житті нашої Православної Церки України.

Події які стосуються кожного православного християнина,так звана календарна реформа -новоюліанський календар (ми б неназвали його новоюліанським,а більше новогригорянським-тому що із юліанського календаря залишається тільки: Вербна неділя,Світле Христове Воскресіння,Вознесіння Господнє та П'ятдесятниця,а все інше із григорянського календаря).І знову нас Православних християн заставляють іти в "нову унію".І шкода тих хритиян- подвижників нашої Церкви які відстоювали свою віру-Віру Православну.Які зносили гоніння,наклепи і страждали за неї.

Ми розуміємо що юліанський календар не є досконалий-але і жодного календаря досконалого не існує.

Так званий новоюліанський календар є ганебний у звязку із тим що пропадають деякі свята, петрівський піст,зникнуть наші звичаї і традиції.

Нас уже пробували перевести на новий календар:

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА: Коли католицька Європа переходила на Григорянський календар, а ми вирішили залишитися на Юліанському календарі, то під Московським царством була невелика частина українських земель. А московського патріархату взагалі ще не було. Більша частина сучасної України тоді була під Річчю Посполитою (яка перейшла на Григорянський календар), а Київська митрополія підпорядковувалася на той час Константинопольському патріархату. Святкування за Юліанським календарем дуже довго допомагало українцям зберегти свою окремішність, ідентичність, наочно бути іншимим від католиків-поляків. А коли 1918 році антицерковна радянська влада прийняла Григорянський календар, то збереження Церквою Юліанського було своєрідним опором їй.

Дивно що ми так швидко забули свою історію Церки,і радіючи ідемо в нову унію зраджуючи Христа.

Братія монастиря розуміє,що прийдеться постраждати за Христа тому,що почнуть вішати ярлики,утиски і всяку неправду.

Але нема нічого кращого у житті, як жити із Христом,служити Йому і віддати Йому своє життя.Краще постраждати за Христа ніж Його зрадити.....

Тому на Духовному соборі Свято-Троїцького чоловічого монастиря було прийнято рішення-що намісник та братія обителі не пітримує так звану календарну реформу та не переходить на новий календар.

Дорогі брати і сестри,прихожани,фундатори та жертводавці святого монастиря ми закликаємо у молитві,мирі та братській любові нести те випробування у нашому житті. Тому,що Христос сказав" тоді будете Моїми учнями, коли любов буде між вами".Кожний із нас має вільну волю дану від Бога і ніхто не може від нас її забрати.

З любовю у Христі Намісник та братія монастиря.




bottom of page